Trening er noe som opptar de fleste nordmenn. Det kan være både på et treningssenter, et idrettslag eller en annen form for aktivitet. De som setter pris på fysisk aktivitet pleier å være opptatt av å spise et riktig kosthold også.

Hva er proteinpulver?

Proteinpulver er vanlige proteiner som er utvunnet av ulike kilder. Det kan blant annet være soya, egg, eller melk. Når man produserer proteinpulver blir vanninnholdet fjernet sånn at man sitter med proteiner i pulverform. Den mest brukte måten å gjøre den prosessen på er at proteinet blir utsatt for høy eller lav varmebehandling.

Det finnes mange ulike typer proteinpulver. Melkeprotein, kaseinprotein, myseprotein og eggprotein. Egg og kaseinprotein er den helt klare favoritten. Grunnen er at det er et helt klart fortrinn for mennesker med ulike intoleranser.

Hva er grunnen til at så mange velger proteinpulver?

De fleste som har et sunt og varierende kosthold får dekket behovet for proteiner. Derimot er proteinpulver veldig lett tilgjengelig, og det er enkelt å bære med seg. Det kan være i forbindelse med jobb, skole og trening. Det er mest vanlig å blande pulveret sammen med vann og melk og få til en shake. Det er en rask og enkel måte for å få i seg proteiner. Det er også mange som ønsker å gå opp i vekt, men som sliter å få i deg nok energi til å få den ønskende vektoppgangen. Derfor kan være mer praktisk og effektivt og få det i flytende form, for eksempel å ta en proteinshake. Det er nemlig proteinene som bidrar til en større muskelmasse som sørger for vektoppgangen. En annen grunn er at proteinpulver har en svært lang holdbarhet. Derfor kan også være mer praktisk å ha en boks med proteinpulver stående på kjøkkenbenken over lengere tid, uten at det går ut over smak eller kvalitet.

Et omdiskutert kosttilskudd:

Siden proteinpulver kom på markedet har det vært et omdiskutert kosttilskudd. Diskusjonene går ofte ut på om det er en god investering eller penger ut av vinduet. Truls Raasta er idrettsprofessor på NIH. Han har under flere foredrag påpekt at proteinpulver som kosttilskudd ikke gir en økt muskelmasse raskere enn vanlig opptak gjennom mat. Videre har han fortalt at matvarer som kjøtt, fisk, egg og melk inneholder proteiner av en høy kvalitet. Derfor er ikke proteinpulver nødvendig. Leverandørene av proteinpulver har hele tiden anbefalt at det ikke skal erstatte vanlig kost. De forteller videre at for mange kan protein i pulverform gi en bedre oversikt over det daglige inntaket. Noe som videre vil bidra til at de får en større oversikt over forbruket. I lengden vil også proteinpulver være mer lønnsomt. For eksempel vil en proteinshake være svært mye billigere enn x antall kilo med kjøtt og meieriprodukter.

Privacy Policy